USR depune motiune de cenzura impotriva Guvernului Ciolacu
USR va depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ciolacu iar Elena Lasconi i-a cerut lui Nicolae Ciuca sa o semneze.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat despre moţiunea de cenzură anunţată de preşedintele USR, Elena Lasconi, că este un exerciţiu neserios și că actuala configuraţie parlamentară nu permite un guvern de dreapta.
„Astăzi suntem la guvernare cu PSD pentru că USR a decis în 2021, după 6 luni de guvernare cu PNL, să părăsească guvernarea şi să depună moţiune de cenzură, împreună cu AUR. Astăzi, vedem acelaşi exerciţiu neserios al aceluiaşi actor, USR, condus de doamna Lasconi. Anunţă o moţiune de cenzură din maşină, fără un text, fără discuţii cu noi. Spun asta pentru că şi dumneaei ar trebui să ştie, ca şi mine, că actuala configuraţie parlamentară nu ne permite un guvern de dreapta pe care mi-l doresc”, a spus Nicolae Ciucă
Anunțul privind moțiunea de cenzură la adresa guvernului vine după decizia Curții Constituționale (CCR) de a interzice candidatura la prezidențiale a europarlamentarei Dianei Șoșoacă, dar și a anunțului PNL că rupe coaliția cu PSD, însă rămâne la guvernare.
De asemenea, partidul AUR, condus de George Simion, susține această mișcare politică.
Preşedintele partidului extremist AUR, George Simion, a anunţat, miercuri, că partidul pe care îl conduce pune la dispoziţie semnăturile şi textul moţiunii de cenzură şi a precizat că doreşte ca ”acest Guvern Iohannis care reinstaurează dictatura, care încalcă legile electorale, să plece acasă”. El a precizat că astfel se va ajunge la un guvern interimar care să asigure buna desfăşurare a alegerilor
Pe de alta parte, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat marţi, după şedinţa conducerii partidului, că liberalii nu vor vota moţiunea de cenzură anunţată de USR împotriva guvernului condus de Marcel Ciolacu.
Potrivit Constituției României, Camera Deputaților și Senatul, în sedință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor.
Motiunea de cenzură poate fi inițiată de cel putin 25% din numărul total al deputaților și senatorilor. În total, Parlamentul României are 330 de deputați și 137 de senatori.
USR are dor 59 de parlamentari, numar insuficient pentru a depune o moțiune de cenzură fără sprijin de la alte partide.