Targul Martisorului la Iulius Mall Suceava

Iulius Mall Suceava gazduieste pana pe 2 martie Târgul mărțișorului – Târg de Meșteri Populari.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural ”Bucovina”, și are ca scop promovarea şi valorificărea mărțișoarelor tradiționale și stimularea meșterii populari în confecționarea și valorificarea obiectelor meșteșugărești.
Meșterii expun spre vânzare pe langa martisoare si obiecte meșteșugărești .
La târg sunt prezenți 12 meșteri populari din județul Suceava, reprezentanți ai unor meșteșuguri tradiționale, precum prelucrarea lemnului, prelucrarea pieilor, industria casnică textilă, încondeierea ouălor, confecționarea podoabelor și ouălor cu mărgele, a măștilor populare, a împletiturilor din materiale organice și alimentația tradițională.
Nicolae Robu, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava a declarat ca a discutat cu toți meșterii populari prezenti la targ si a facut o invitatie pentru suceveni si turisti să viziteze târgul pentru a descoperi mărțișoare autentice, lucrate manual, adevărate simboluri ale tradiției românești.
Vicepresedintele CJ a cumparat o lingură de lemn sculptată cu motive de Dragobete și a promis că se va întoarce împreună cu fetițele sale, pentru a alege împreună mărțișoarele pentru 1 și 8 Martie.
Eutasia Rusu, expert etnograf la Centrul Cultural Bucovina, explică varietatea de mărțișoare care pot fi cumpărate de la târgul de la Iulius Mall:
“Găsiți mărțișoare cioplite în lemn cu diferite simboluri din tradiția populară (trifoi cu patru foi, măști, flori și altele), mărțișoare cusute pe material din bumbac, la fel, cu diferite simboluri, cu forme geometrice sau fitomorfe, mărțișoare pictate pe coajă de ou sau lemn ori realizate din mărgele. Gingașul mărțișor poate avea și formă de opinci frumos stilizate, iar unele sunt realizate din flori și fructe uscate, original așezate pe pânză de iută”.
Mărţişorul este întâlnit de secole nu doar în România, ci şi în Serbia, Macedonia, Republica Moldova şi Bulgaria.
În 2017, „Mărţişorul” a fost înscris de UNESCO, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, ca element de patrimoniu cultural imaterial.