stiri

Suceava fruntasa la vot, iar Neamt conduce in Moldova la numarul de sesizari

Numărul total al celor care au votat, la alegerile parlamentare în județul Suceava a fost de 272.000 de alegători, care înseamnă o prezență la vot de 44,75%.

Electoratul din mediul rural s-a prezentat la urne în număr mai mare decât cel din urban: peste 155.000 de alegători de la sate, față de putin peste 116 mii de alegători din orașe.

În municipiile și orașele din județul Suceava, cea mai ridicată prezență la vot a fost la Vatra Dornei – 50,24%, urmat de Fălticeni – 48,23%.

În municipiul Suceava, prezența a fost de 45,51%, la Rădăuți de 39,69%, iar la  Câmpulung Moldovenesc – 40,28%

De asemenea, la Siret s-au prezentat la vot 43,61%, la Gura Humorului – 42,78%, si la Salcea – 45,28%.

Prezență scăzută la vot în județele Moldovei!

Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui au înregistrat cea mai redusă participare la votul pentru parlamentare în țară, iar procesul electoral nu a fost lipsit de incidente.

În județele Moldovei, cea mai mare prezență a fost în Vrancea – aproape 46% urmată de județul Suceava aproximativ 45% și Neamț 43%.

În Iași, prezența la urne, de doar 41%, iar la Vaslui – 33%.

 În materie de sesizări, cele mai multe în județul Neamț – 21, urmat de Botoșani cu 12 sesizări, apoi Galați cu 11 și Iașul cu 10 incidente.

 În județele Suceava și Vaslui s-au constatat cazuri de continuarea campaniei electorale pe platformele sociale, persoane din Republica Moldova care nu aveau cetățenia română, dar doreau să voteze și probleme cu urna mobilă solicitate de persoane care votaseră deja.

Biroul de comunicare al Inspectoratului Județean de Poliție Suceava a transmis, printr-un comunicat de presă, că Poliția municipiului Fălticeni a fost sesizată cu privire la faptul că la o secție de votare din localitatea Drăgușeni au fost depuse mai multe cereri pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, care prezintă același scris.

La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Poliției Fălticeni, care a identificat apelanta.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni a facut dosar penal sub aspectul infracțiunii de ”fals în înscrisuri sub semnătură private.

O situație similară s-a înregistrat de la o secție de votare din comuna Horodniceni, unde de asemenea s-a întocmit dosar penal.

Poliția reamintește că persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru cetățeanul care utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals.

Related Articles

Back to top button