Ordonanta “Trenulet” a Guvernului Ciolacu 2 a starnit reactii negative din partea opozitiei
Ordonanţa de urgenţă care prevede reducerea cheltuielilor din sectorul public a fost discutată din nou, într-o şedinţă a coaliţiei. Actul normativ urmează să fie adoptat într-o viitoare şedinţă a coaliţiei.
Surse politice spun că liderii coaliției de guvernare au stabilit că ordonanța ‘trenuleț’ va conține măsuri pentru stoparea creșterii cheltuielilor statului pentru anul viitor. În ceea ce privește pensiile, discuția va avea loc cu ocazia formării bugetului de anul viitor.
Variante luate în discuție în acest caz: acordarea unui ajutor financiar pentru pensiile mici și medii sau creșterea pensiilor în a doua parte a lui 2025. De asemenea, se vor majora indemnizațiile pentru văduvele de război, veterani și invalizi.
Liderii coaliţiei au mai stabilit ca bugetul să fie adoptat într-o sesiune extraordinară a Parlamentului de luna viitoare; și tot luna viitoare, dar în prima săptămână, Guvernul va adopta hotărârea care stabilește datele pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. Acestea ar putea să fie 23 martie, primul tur, și 6 aprilie, al doilea tur.
Reactii
AUR acuză Guvernul Ciolacu 2 că începe cu măsuri de austeritate, iar cei mai afectați vor fi pensionarii.
Senatorul AUR Petrișor Peiu precizează într-un comunicat de presă că prin adoptarea ordonanței „trenuleț”, guvernul actual blochează aplicarea unor legi votate chiar de parlamentarii PSD și PNL.
Și fostul ministru USR al economiei, deputatul Claudiu Năsui, afirmă că executivul plănuiește creșterea taxelor, chiar dacă a promis că acestea vor rămâne la fel și anul viitor. El atrage atenția că România are cele mai mari taxe pe muncă din toată Europa.
Organizațiile studențești consideră că modificările propuse prin ordonanța „trenuleț”, între care înghețarea burselor și tăierile din reducerile pentru transport, vor afecta direct viața studenților.
Într-o postare pe Facebook se arată că măsurile sunt inacceptabile și pun presiune suplimentară asupra studenților, în contextul în care mulți dintre ei nu dispun de un venit stabil, iar fondul de burse nu se va mai majora. Reprezentanții studenților solicită deschiderea imediată a unui dialog real și transparent cu federațiile reprezentative și societatea civilă pentru a asigura politici mai echitabile.