Noaptea Cercetătorilor Europeni este dedicată oamenilor care vor să vadă ce înseamnă munca de cercetare și cât poate fi de interesantă.
Din 2005, când s-a desfășurat prima ediție a evenimentului, în ultima zi de vineri a lunii Septembrie, cercetătorii și oamenii de știință își dau întâlnire cu publicul larg, pentru a împărtăși câteva dintre cunoștințele lor.
Prin activități științifice ce combină educația cu divertismentul, expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, jocuri, concursuri și multe altele, Noaptea Cercetătorilor Europeni face știința accesibilă tuturor.
Anul acesta, evenimentul este organizat în 26 de țări, pe data de 29 septembrie.
În România, activități dedicate Nopții Cercetătorilor Europeni se desfășoară în aproape toate județele.
Science4Future-II este unul dintre proiectele care s-au alăturat demersului de a crește interesul oamenilor pentru știință. Acest proiect este inițiat și implementat de Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca (Extensia universitară Bistrița – lider de proiect, în colaborare cu Centrul de Cercetare a Așezărilor și Urbanism și extensiile universitare ale Facultății de Geografie din Sighetu Marmației și Gheorgheni), în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
În Iași, evenimentul se desfășoară pe Bd. Ștefan Cel Mare și Sfânt și la Palatul Braunstein.
Intrarea este liberă.