Concluziile summit-ului de la Londra

Liderii europeni s-au intalnit la Londra pentru a analiza eforturile vizând încetarea războiului în Ucraina, precum şi probleme mai largi de securitate.
Reuniunea a căpătat o semnificaţie sporită, după disputa publică de la Casa Albă, dintre Volodimir Zelenski şi Donald Trump, alături de vicepreşedintele J.D. Vance.
Și România a fost invitată, presedintele interimar Ilie Bolojan fiind primit de premierul britanic.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat ca liderii au avut o „discuție bună și sinceră”, abordând ce este necesar pentru a pune Ucraina într-o poziție de forță.
Lidera UE a afirmat că Ucraina are nevoie de „garanții cuprinzătoare de securitate”. Ea a subliniat că Europa trebuie reinarmata, iar Comisia va propune un plan în acest sens la Consiliul European din 6 martie.
Gazda summitului, premierul britanic Keir Starmer, a declarat că Europa este obligată să facă „o muncă mare” în domeniul apărării, dar cu sprijinul Statelor Unite.
Premierul britanic a precizat că liderii prezenți la summit au convenit asupra a patru paşi importanţi:
- Menţinerea ajutorului militar pentru Ucraina pe durata războiului şi creşterea presiunii economice asupra Rusiei;
- Orice pace plan de pace trebuie să asigure suveranitatea şi securitatea Ucrainei, iar Ucraina trebuie să fie prezentă la masa negocierilor de pace;
- În cazul unui acord de pace, liderii europeni vor încerca să descurajeze orice invazie viitoare a Rusiei în Ucraina;
- O „coaliţie a celor dispuşi” pentru a apăra Ucraina şi a garanta pacea în ţară.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a afirmat la rândul lui că „mai multe țări europene își vor crește cheltuielile pentru apărare”, ceea ce este „o veste foarte bună” în opinia lui. Rutte a subliniat că nu există încă un acord de pace în războiul ruso-ucrainean, dar „trebuie să ne pregătim pentru acel moment şi să ne asigurăm că ţările europene sunt dispuse să ajute cu garanţii de securitate”. Șeful NATO a afirmat că aliaţii își doresc „să se asigure că Putin nu va mai încerca niciodată, niciodată, să atace Ucraina”, recunoscând că „înseamnă că europenii vor fi activi în Ucraina, pentru a se asigura că pacea este menţinută, că este sustenabilă, că este rezistentă, de durată”.
Pe de alta parte, miliardarul american Elon Musk, care face parte din administrația Trump, a scris pe X că „este de acord ca Statele Unite să părăsească NATO și ONU”, în timp ce fostul comandant suprem al forțelor NATO în Europa, amiralul american James Stavridis, a apreciat într-un interviu acordat sâmbătă pentru CNN că Alianța Nord-Atlantică s-ar putea afla „în ultimele sale zile” dacă statele europene membre nu își vor crește cheltuielile de apărare la 5% din PIB, așa cum a cerut liderul republican de la Casa Albă. Potrivit lui Stavridis, NATO ar putea fi înlocuită cu o nouă alianță de apărare, Organizația Tratatului European.