AUDIO. Primele detalii despre bugetul Iasiului pe 2025

Primarul Mihai Chirica a prezentat primele cifre ale bugetului local pe anul 2025.
Municipalitatea a făcut un sondaj în rândul ieșenilor, prin intermediul centrelor de cartier și în mediul online.
Conform edilului, cei mai interesați de bugetul local sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani, iar cel puțin interesați sunt cei cu vârsta de sub 20 de ani.
Cei mai mulți respondenți au fost din Copou, Dacia-Alexandru cel Bun și Podu Roș – Nicolina – CUG.
Primarul Mihai Chirica:
Cele mai frecvente propuneri de îmbunătățire ale serviciilor publice si vizează transportul public și traficul deopotrivă, infrastructura pietonală, salubritate, siguranța publică, spații verzi și parcuri, sistemul public de iluminat și sistemul de termoficare.
Bugetul consolidat al Iașului ajunge la 2,8 miliarde lei, în creștere față de varianta inițială a bugetului din 2024 cu câteva sute de milioane de lei. Bugetul consolidat cuprinde inclusiv veniturile instituțiilor din subordinea Primăriei.
În cele circa 500 de chestionare completate până acum de ieşeni reiese că se doresc investiţii mai multe în transportul public, reparaţiile şi modernizările de străzi şi trotuare, urmate de fiind salubritatea stradală, siguranţa publică, spaţii verzi şi parcuri, şi iluminatul şi termoficare.
S-a încercat o interogare a ieşenilor şi în ceea ce priveşte categoriile de evenimente. Domină categoriile sportive, cu 44,1%, pe locul 2 activităţile culturale, cu 42 de procente. Pe locul 3 – acţiuni caritabile – 33,3%. Pe locul 4 – concerte pentru publicul larg -29,3%. Deci, nu cele nişate în instituţiile de cultură, ci şi pentru publicul larg, aşa cum organizăm de obicei în faţa Palatului Culturii.
În ceea ce priveşte domeniile de finanţare pe care şi le doresc ieşenii din partea municipalităţii, 56,4% dintre respondenţi vor ca Educaţia să fie o prioritate, urmată fiind de infrastructură – 19,3%, investiţii în spitale/sănătate – 9,8%, iar în proporţii aproape egale investiţii în parcuri, cultură, culte, servicii sociale.
Din chestionarele completate online sau scrise şi depuse la Centrele de Cartier, reiese că cea mai preocupată de bugetul local este categoria de vârstă cuprinsă între 35 şi 44 de ani, cu o pondere de 43,3%. Această categorie este urmată de tineri cu vârste între 20 şi 34 de ani – 30,6%, şi de persoane cu vârste de 45 şi 65 de ani – 22,6%, şi persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
Cele mai multe propuneri au fost făcute de locuitorii din zona Copou – Sărărie – 32,8%, urmaţi fiind de cei din zona Alexandru cel Bun – 15,7%, Podu Roş – Nicolina – 13,1%, Ţuţora – Zona Industrială – 12,2%, iar zona Centru – 11%.
“Se simte o intervenţie foarte activă din partea populaţiei între 25 şi 45 de ani, care de altfel şi domină propunerile pentru anul în curs. Temele generale sunt aceleaşi din anii precedenţi, în care lumea este preocupată de problemele legate de transportul public, traficul, mediu, infrastructura rutieră, de condiţiile de parcare şi de spaţiile verzi. Nu vom uita apetitul pentru educaţie. Rămân în atenţia noastră apetitul lor pentru evenimente sportive şi culturale. De asemenea, se vede dorinţa tot mai mare pentru sprijinirea proiectelor pentru educaţie şi sănătate”, a spus primarul Mihai Chirica.
Până pe 12 martie, municipalitatea are timp să stabilească proiectele care vor fi finanţate din bugetul local, primarul afirmând că priorităţile vor fi stabilite în funcţie de doleanţele şi părerile ieşenilor.
Conform calendarului bugetar prevăzut de Legea Finanţelor Publice Locale, în următoarele 15 zile proiectul de buget va fi definitivat. În această perioadă vor fi analizate şi propunerile venite din partea ieşenilor.
Pe 17 martie, proiectul de buget va fi transmis consilierilor locali, iar pe 27 martie va fi fi votat în plenul Consiliului Local.